Här är Sveriges mest unika hotell

Några av världens mest spännande hotellrum finns faktiskt i Sverige och för den som vill bo på ett annorlunda hotell finns det en del att välja mellan. I Sala Silvergruva kan du till exempel övernatta 155 meter under marken i en gruvsvit. Denna svit är världens djupaste hotellsvit och är belägen på botten av gruvan. Även om själva gruvan har en temperatur på runt två grader är temperaturen i gruvsviten betydligt mer behaglig med 18 plusgrader. I övernattningen ingår en guidad visning och frukost äter du under jord. Gruvan var i konstant drift från 1400-talet ända fram till år 1908 och staden Sala uppkom på grund av gruvan.

I Jukkasjärvi i Lappland finns Ishotellet som erbjuder en iskall natt i ett osannolikt hotell. Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna är verkligen ett annorlunda hotell där alla rum har olika utformning. För den som bor i exempelvis en av konstsviterna är all inredning och alla skulpturer designade av en iskonstnär. Alla rum har olika detaljer som dessutom nyskapas varje år. I en övernattning på ishotellet ingår en guidning och på morgongen får alla gäster varm lingondricka. Ishotellet var det allra första i hela världen och är idag även en stor konstinrättning. Hotellet smälter ner till våren och återuppstår nästa vinter i ny tappning med nya rum och ny design.

Trädhushotellet Islanna mitt i lövverket

Islanna trädhushotell är verkligen annorlunda. Som hotellgäst bor du högt ovanför marken i lövverket. Hotellet är beläget på en oerhört vacker gammal ek och har två rum. Trädhushotellet ligger mycket nära den världskända Hornborgasjön, med sina dansande tranor. Kanske är detta är ett perfekt hotell för dig som är intresserad av fåglar? Vid en viss tidpunkt på året kan man sitta i trädet och se tranorna som lämnar Hornborgasjön. På morgonen bjuds gästen på ytterligare en liten höjdpunkt som är en fullpackad frukostkorg. Korgen hissas upp direkt till gästens balkong. Frukostkorgen innehåller bland annat bröd som bakats på gammaldags sätt vid en öppen eld. Trädhushotellet erbjuder verkligen en annorlunda hotellvistelse.

Hotellet Segerstads fyr – prova på livet som fyrvaktare

För den som vill prova på livet som fyrvaktare för en dag är det här hotellet för dig. På sydöstra Öland ligger den otroligt vackra Segerstads fyr med fantastisk utsikt. Som gäst får du bo i fyrvaktarbostaden med fyren i trädgården, bara några steg från farstun. Denna gamla fyr tändes första gången år 1883 och fram till år 1967 bodde fyrmästaren och fyrvaktaren i det lilla huset – nu kan du som hotellgäst göra detsamma. Fyrbostaden är numera modern men har kvar charmen från gångna tider. Ett ytterligare plus med hotellet i Segerstads fyr är det mycket rika fågellivet och du bör definitivt passa på att gå på en guidad fågelskådning.

Treehotel med hotellrum i träden

I Lappland, i norra Sverige, finns hotellet Treehotel från 2010. Hotellrummen är placerade högt uppe i träd i en orörd natur. Ett av hotellrummen kallas för Fågelbo som är ett faktum då utsidan på hotellrummet påminner om ett riktigt fågelbo med ett virrvarr av grenar. Insidan har modern inredning och design. Treehotel har givetvis fler rum än Fågelbo och alla de andra sex rummen, som också är högt uppe i träden, har olika teman, utseenden, arkitektur, design och namn, exempevis UFO och Trollslända. Treehotel är en del av Brittas pensionat där gästerna erbjuds att äta alla måltider i en fantastisk miljö inspirerat av mitten av 1900-talet. Detta hotell är unikt och en upplevelse utöver det vanliga.

Hotell under vattnet eller en resa tillbaka i tiden?

Det finns olika undervattenshotell runt om i världen men att det faktiskt finns ett Sverige vet kanske inte så många. Det svenska undervattenshotellet, Utter Inn, är beläget i Mälaren i närheten av Västerås. Gästen som anländer kommer till en flytbrygga som är runt 25 kvadratmeter stor. När det är dags att sova klättrar man ner i ett sovrum tre meter under vattenytan som har två bäddar och ett panoramafönster. På Gotland, i Visby, finns hotellet Visby Börs som ger gästerna en resa tillbaka i tiden. Hotellet är spännande annorlunda och har åtta rum med olika teman. Här finns både bibliotek och festrum, alla med gammal design och mysiga, gamla soffor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *