Svenska ekologiska och klimatsmarta hotell

Idag är hotellgästerna mycket miljömedvetna och så även hotellägarna. De strävar efter att skapa långsiktiga satsningar som ger en god känsla både för de som besöker hotellet och för dem som arbetar där. Satsningar med fokus på miljö, ekologi och klimatsmarta lösningar blir allt mer populära både för små hotell, stora hotell, konferensanläggningar och andra typer av boenden. Som gäst och kund har du idag ett flertal möjligheter att hitta en anläggning som passar dig som privat gäst för enstaka nätter, med hela din arbetsgrupp eller släkt och vänner som ska fira. Det är också du som gäst och kund som kan påverka de hotell som idag inte har tagit tag i sitt miljöarbete.

Hur vet du då att ett hotell eller en konferensanläggning har ett genomtänkt miljöarbete som reducerar miljöpåverkan och genererar positiva miljövinster för både kund, gäst och medarbetare? Det finns en uppsjö av märkningar och olika program som ska kontrolleras och bearbetas för hotellen. De största och vanligaste i Sverige för hotellet eller arbetsplatsen är Svanenmärkningen. Det är en stor och väl genomtänkt miljömärkning där allt från tvätteri, matlagning, pappersförbrukning, användning av plast och papper på kontoret finns med som berörda punkter. Går man över till maten på hotellet är det ofta här det börjar med en satsning på ekologiska produkter, närodlat och mat efter säsong. Märkningen här heter KRAV.

Hotell- och konferensanläggningar för genomtänkta möten

Ett flertal anläggningar har under lång tid strävat och jobbat mot en bättre miljömässig anläggning. Sånga-Säby Konferens och Hotell är en anläggning som sedan 2007 har erbjudit klimatneutrala arrangemang. Här serveras KRAV-märkt mat och förutom sitt långtgående miljöprogram på plats klimatkompenserar de även din resa till och från anläggningen. Albert Kök och Hotell i Trollhättan är en annan klassisk anläggning med mat i fokus. Sedan 2009 har de även valt att Svanenmärka hela hotellet och konferensanläggningen. De strävar efter lägre energiförbrukning, bra val av produkter i köket, miljösmarta rengöringsprodukter och mycket, mycket mer. De har helt enkelt skapat en anläggning du som kan besöka med hjärna, mage och hjärta.

Små hotell med passion för natur och miljö

Med passion och familjär känsla bjuder de hem dig till sitt lilla och personliga hotell. Ett hotell de själva velat bo på, ett hotell som skapats med en filosofi som ofta ger ett fantastiskt resultat och god känsla för gästerna. Även många av de små hotellen har genomgått de olika märkningarna men ofta långt innan det hamnade på papper har deras engagemang kopplat till klimatsmarta lösningar och vänliga produkter för rengöring ofta varit en självklarhet. Dala-Floda Värdshus är än idag ett av de minsta certifierade hotellen i Sverige och är både Svanen- och KRAV-märkt. I Lund hittar du det personliga affärshotellet Concordia som länge har jobbat mot ekologisk hållbarhet och klimatsmarta lösningar. Det har varit Svanenmärkta sedan 2005.

Alternativa ekologiska boenden och anläggningar

Ibland kanske inte anläggningen uppnår en så kallad hotellstandard i alla led men anläggningen kan ändå hålla hög klass och jobba stenhårt med sin miljöprofil. Dessa boendeanläggningar är ofta väldigt trevliga, ekonomiskt prisvärda och inte minst ofta belägna på platser där de större hotellkomplexen inte får plats. På Öland finns en fantastisk anläggning på Stora Frö – Strandnära. Precis som namnet förtäller är det andlöst vackert och med närhet till havet. Här hittar du två ägare med passion för vad de gör ut i minsta detalj och med sitt prisbelönade och miljöcertifierade café ger de smakfull service till boende och besökare. I norr ståtar STF med ett av Sveriges bästa vandrarhem och är Sveriges första boendeanläggning som fått utmärkelsen EU-blomman.

Kan du vara ekologisk i dina val av aktiviteter?

Självklart kan du det! Aktiviteter för privatpersoner och grupper har ofta nära anknytning till boendet du har valt och för många är aktiviteter i naturen en upplevelse utöver det vanliga. I Sverige har vi märkningen Naturens Bästa som Ekoturismföreningen står bakom. Projektet Naturens Bästa sjösattes 2002 när FN fokuserade på ekoturism och skapade förutsättningar för en bra start. Idag försöker de samla de mest miljövänliga upplevelserna för att du enkelt ska hitta en aktivitet i naturen som fokuserar på det bästa för naturen. Referensgrupper och samarbeten mellan researrangörer, markägare, ideella organisationer, föreningar och myndigheter gav ett väl grundat arbete att bygga vidare på. Märkningen garanterar en väl genomtänkt aktivitet för både gäster, utövare och naturen.