Upplev mer av Sverige – boka ett annorlunda boende!

Att boka ett alternativt boende kan vara ett smart och enkelt sätt att “smita in genom bakdörren” till städer runt om i Sverige. Genom att boka en lägenhet eller ett rum via exempelvis Airbnb får du inte bara en exklusiv inblick i lokalbefolkningens vardag, utan kan dessutom själv välja exakt var i staden du vill husera. Du har även möjlighet att laga din egen mat och lära känna lokalbefolkningen som kan tipsa om det billigaste ölhaket eller förklara hur kollektivtrafiken fungerar. Att bo hemma hos någon är ett fantastiskt sätt att lära känna städernas mer autentiska sidor. Många storstadsinvånare bor lite utanför centrum vid natursköna områden dit hotellkedjorna inte når. På så sätt kan du uppleva det bästa av två världar under samma vistelse! Läs mer om alternativa boenden i Sverige nedan.

Ett populärt alternativ kan vara att ta in på vandrarhem. I vår kära huvudstad Stockholm kan du till exempel hitta ett flertal ekonomiska och centralt belägna alternativ såsom Den röda båten på Södermalm, Crafoord Place i Vasastan eller Af Chapman på Norrmalm. Att spendera några nätter på vandrarhem är dessutom ett fantastiskt alternativ om du vill uppleva Stockholms unika skärgårdsmiljöer på nära håll. Genom att boka vandrarhem på någon av Stockholms närliggande öar kan du njuta av naturnära aktiviteter såsom paddling, vedeldade bastubad, cykelturer eller promenader. Klassiska alternativ är exempelvis Haraldsgårds vandrarhem på Blidö eller Arholma vandrarhem på ön med samma namn. Till skillnad från hotell erbjuder de flesta vandrarhem både dubbelrum och flerbäddsrum – perfekt för budgetresenären eller större resesällskap. Många vandrarhem erbjuder frukostbuffé, kajak- och cykeluthyrning, bastubad samt tvätt- och torkmöjligheter.

Packa ner ditt eget boende

För den tillfälliga besökaren finns en mängd olika alternativ, inte minst på olika campingplatser runt om i vårt vackra, avlånga land. Att tälta är ett extremt billigt boendealternativ som ger mer pengar över till upplevelser, restaurangbesök och annat kul. Reser du med småbarn kan det dessutom vara smart med tillgång till större utomhusytor för barnen att leka och springa av sig på. Varför inte packa in familjen i bilen och bege er till en av Sveriges populäraste campingplatser Hafsten Resort? Denna fantastiska campingplats hittar du strax väster om Uddevalla och här finns både sandstränder, pooler och vattenrutschbana. Ett annat alternativ kan vara Ansia Resort i Västerbotten. Detta är en fantastisk anläggning, särskilt för barnfamiljer, med mängder av spännande aktiviteter, såsom skattjakter och gymnastik. Dessutom är det mycket nära till både djurpark och badpark.

Bo gratis och blir rik på vänner

Ett boendealternativ som har växt i rekordartad takt under de senaste åren är Couch Surfing – ett gästfritt utbytesnätverk som erbjuder medlemmarna möjligheten att besöka andra medlemmar helt gratis. Ofta visar värden sina gäster staden och kommer med spännande insider-tips som är svåra att bläddra sig fram till i guideboken. Att besöka en lokalbo i dennes hemmiljö är en fantastisk möjlighet att lära känna människor från hela världen och få en inblick i hur stadens invånare lever sin vardag. Särskilt för unga resenärer kan detta vara ett ekonomiskt alternativ till dyra hotell och hostel i Sveriges största städer. Couch Surfing är inte lika vanligt ute i mindre orter men självklart finns det undantag. Extra enkelt är det att hitta dessa nätverk i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kom Svergie inpå bara skinnet

Oavsett om du väljer att slå upp tältet på Böda Sand på Öland eller knyta evighetslånga vänskapsband i en couch-surfad-lägenhet i mysiga Göteborg lönar det sig att se över alternativa boendemöjligheter. Hotell i all ära men det finns mycket att vinna på att höja blicken och ompröva de klassiska boendeformernas fördelar. Många av de alternativ som vi tipsat om är inte bara ekonomiska utan berikar dessutom stadsvistelsen med naturupplevelser, sociala äventyr, annorlunda perspektiv och autentiska eskapader. I många fall blir du dessutom flexiblare när det gäller transportmöjligheter, storlek på resesällskap och matlagningspotential. Sverige är ett fenomenalt land att utforska dessa möjligheter i med sitt natur, sin allemansrätt, sin gästvänliga lokalbefolkning och sina korta transportsträckor. Att bo alternativt blir ett utomordentligt sätt att komma staden närmare och undvika den isolering som en vistelse på hotell ibland skapar.